Mire kell odafigyelni fűrészáru vásárlásakor?

A fa a legtermészetesebb építőanyagok egyike. A megfelelő kezeléseknek és építési eljárásoknak köszönhetően élettartama a lucfenyő esetében is meghaladhatja a 100 évet.

Felhasználása változatos és sokoldalú lehetőséget kínál, azonban sokféle károsító hatásnak van kitéve. Sokszor a fatörzs anyaga már a kitermelés előtt hátrányos elváltozásokat szenved. A helytelen kitermelés, feldolgozás, tárolás, a tűző nap, az UV sugárzás, a különböző rovarok és gombák szintén károsíthatják annak állagát, ezáltal élettartamuk nagymértékben lerövidül. A kitermelt faanyag csekély ellenállást mutat az előbbi tényezőkkel szemben, mint említettük gyakran már rönk formájában fertőzött. A lucfenyőt a különböző rovarfajok (különösen a cincérfélék) rendkívüli módon kedvelik, a tavasszal betárolt rönkanyag nyár végére értékét veszti. Tehát a gomba- és rovarkárosítások megelőzésére rendkívül fontos a hengeresfa gyors ( néhány héten belüli) feldolgozása, szakszerű kezelése.
Ennek felelőssége már a kitermeléskor elkezdődik. A megfelelő minőségű rönkök, ellenállóbbak és hosszabb élettartamot biztosítanak. Ugyanakkor rendkívül fontos a fűrészüzemek megfelelő szakmai és technikai felkészültsége a minőségi faanyagok előállítása és minőségének megőrzése érdekében. A feldolgozáskor figyelembe kell venni a fa növekedési hibáit, görbeségét, sudarlósságát. A törzs lehet síkgörbe vagy térgörbe, a sudarlósságnál pedig hibának számít, ha mértéke meghaladja az 1,25cm-t folyóméterenként. A görbületből és a fa kúposságából adódó szükségszerű rostátmetszések csökkenthetik a szilárdságot. Ügyelni kell a szakszerű rakatkialakításra is, mert az anyagok vetemedésre hajlamosak. A méretpontatlan, nem egyenes faanyagok pedig nehezítik a megfelelő beépítést és az esztétikai tényezők mellett, befolyásolják a tetők élettartamát is.

Magyarországon az építészeti tartószerkezetek céljára több mint 90%-ban fenyőfát használnak, keményfákkal elsősorban épületrekonstrukciók (kastélyok, templomok stb.) alkalmával találkozunk, ritkábban van lehetőség a legkiválóbb tulajdonságokkal rendelkező vörösfenyő használatára. A lucfenyő nem rendelkezik a tartósságot növelő különleges gesztesítő anyagokkal, így a megfelelő feldolgozás után, kardinális szerepe van az előnedves faanyagok tárolásának és védőkezelésének. A beépített faanyagot gyakran támadják a Poria, Coniophora és Merlus gombafajok. A leghatásosabb védekezési mód ellenük a vízben oldódó szerek mellet, a fában fixálódó készítmények, melyek a beázási helyeken sem oldódnak ki az anyagból. A favédőszerek sokféleképpen hordhatók fel: szórással, ecseteléssel, mártással, áztatással, telítéssel. A legtartósabb védelem telítéssel, vagy áztatással érhető el. Ha nem akarunk vesződni a vegykezeléssel, ma már több fatelepen is beszerezhetünk ilyen módon kezelt faárukat. Nagyon fontos, hogy vásárlás előtt, lehetőség szerint, ellenőrizzük a fa eredetét, minőségét, megmunkáltságát és védelmének meglétét, mert a hanyag kezelésből adódó hibák a tetőnk élettartamát és szépségét is csökkentik.

FONTOS !!! A nyári hónapokban a tűző napfény, a nagy meleg különösen károsítja a faanyagokat. Ilyenkor gyorsan veszítenek nedvességtartalmukból, mely méretvesztéssel, vetemedéssel, az anyagok repedésével jár.

Ezért fontos a HELYES TÁROLÁS !

Ha a leszállított faanyagok nem kerülnek gyorsan beépítésre soronként ajánlatos kispándlizni (soronként belécezni). A felső sorokat takarással kell védeni. Az oldalát nem szabad letakarni, mert ez az anyagok befülledésével, penészesedésével jár.

A legnagyobb mértékű vetemedésnek a vékony keresztmetszetű anyagok vannak kitéve, különösen a tetőléc. Ha ebben az időszakban faanyagvédelemmel is ellátjuk, a beszívott faanyagvédőszernek köszönhetően, még magasabb lesz a nedvességtartalma, ami még fokozottabb vetemedéshez vezethet. Az anyagok a csomóknál még jobban eltörhetnek. Ezt érdemes ilyenkor megfontolni.

A helyes és minél rövidebb ideig tartó tárolás a fatelepek felelőssége, az anyagok kiszállítás utáni megóvása azonban már a vevőn múlik.

CÉGÜNK A NÁLUNK VÁSÁROLT FAANYAGOKRA 3 NAPOS CSEREGARANCIÁT VÁLLAL!!!

TÜRGYEI FATELEP ÉS FŰRÉSZÜZEM

2112 Veresegyház, Szadai út 15.

Tel: 28-387-997 Fax: 28-589-430

e-mail: turgyei@vnet.hu

web: www.turgyeifatelep.hu